Bruine ratten -ook wel rioolratten genoemd- komen zeer algemeen voor en hebben een bruine vacht. Ze zijn stevig gebouwd, hebben een stompe snuit en grote oren. Een volwassen rat is circa twintig centimeter lang, zonder staart die iets korter is. Ze zijn ongeveer vijfhonderd gram zwaar. Een paartje kan moeiteloos zorgen voor wel honderd nakomelingen binnen één jaar.
Leefwijze
Ratten zijn uitstekende zwemmers en gravers en ze passen zich moeiteloos aan in de leefomgeving van de mens. Ratten dragen veel ziekteverwekkers bij zich en zijn zo een bedreiging voor de volksgezondheid.
Zo kunnen ze in waterrijke gebieden de Ziekte van Weil overbrengen alsmede vogelpest, varkenspest en paratyfus.
Ze vervuilen en beschadigen producten en kunnen door hun knaagdrift elektrische installaties onklaar maken. Het zal duidelijk zijn dat bruine ratten zeer ongewenst zijn in de directe omgeving van de mens.
Behandeling
Door de juiste bouwkundige maatregelen te nemen kan men ratten buiten houden. Goede hygiëne, een goed schoonmaakbeleid en een juiste opslag dragen bij aan een goede bestrijding en wering. Door deze grondige aanpak van het hele gebouw en de omgeving kunnen ze de kans op een rattenpopulatie drastisch verminderen.
Naast de bruine rat komt ook de zwarte rat steeds vaker voor in Nederland.