Muggen komen in de gehele wereld voor. Er zijn zo’n 2500 soorten bekend, waarvan er in Nederland ongeveer 20 voorkomen. Als we het over muggen hebben, heeft een ongediertebestrijder het over één van de dodelijkste dieren ter wereld. Jaarlijks sterven er 1 tot 2 miljoen mensen aan de gevolgen van een muggebeet, hiervan is 90% een kind jonger dan vijf jaar. Muggen in Nederland zijn geen drager van malaria, omdat het hier nog niet warm genoeg is.
Alleen vrouwtjesmuggen prikken, om zo bloed op te zuigen wat ze nodig hebben voor de eiwitten en om eitjes te leggen.
Muggen komen af op warmte en geur zoals zweet, parfums en vochtigheid. Ze komen niet op licht af maar op de warmte van de lamp.Steekmuggen kunnen verspreiders van ziektes zijn en komt in Nederland algemeen voor. Daarnaast wordt de Tijgermug incidenteel waargenomen.
Uiterlijk
Muggen behoren tot de orde der tweevleugeligen. Ze zijn slank, ten minste acht millimeter lang en in het bezit van lange poten. De wijfjes kunnen steken en zuigen bloed. Dit hebben ze nodig om hun eitjes af te zetten.
Leefwijze
Muggen komen in grote getale voor in waterrijke gebieden met stilstaand water. Muggen komen voornamelijk voor in de zomer en het najaar en ze vliegen vooral in de schemering. Overdag rusten ze. De eitjes worden in de vochtige grond of in water afgezet en komen na een paar dagen uit. Ook kunnen muggen zich ontwikkelen in verstopte dakgoten en stilstaand water op platte daken. Ze dienen als voer voor vissen, vogels en andere insecten.
Wering en bestrijding
Aan te bevelen is het de plaatsen waar water blijft staan droog te maken en lekkages op te heffen. Denk hierbij aan kruipruimtes verstopte dakafvoeren e.d.. Het is belangrijk in vijvers voldoende vissen uit zetten. Ramen en deuren kan men voorzien van horren. Daarnaast kan het plaatsen van een vliegenvanger een optie zijn.
Voorkomen muggenbeten
Muggen worden vooral actief tijdens de avondschemering als het warm vochtig weer is en het ook bijna windstil is. De vrouwtjes muggen die bijten komen af op de lichaamswarmte en de geur van mensen. Beten kunt u voorkomen door een anti muggen middel te gebruiken op uw lichaam en de huid zoveel mogelijk te bedekken. Tijdens het slapen kunt u een muggennet gebruiken of een ventilator boven uw bed plaatsen, muggen hebben namelijk een hekel aan tocht. Het klinkt misschien gek, maar neem eens een douche voor het slapengaan. Jezelf goed wassen helpt namelijk tegen muggen, want transpiratie geur trekt muggen aan.
Tijgermug
Tijgermuggen worden sinds 1975 ingevoerd met Lucky Bamboo planten uit China. De mug legt haar eitjes in het water waarin de planten worden vervoerd. Plaatselijk komt de tijgermug voor in kassen in Nederland. Ze is erg hinderlijk voor het personeel en kan bovendien gevaarlijke virusziekten overbrengen, waaronder knokkelkoorts (Dengue) en Chikungunya. In Italië heeft de mug zich al verspreid, is zij een plaag geworden en heeft zij in 2007 een uitbraak van Chikungunya veroorzaakt. Deze ziekte was nog nooit in Europa voorgekomen zoiets kan ook in Nederland gebeuren.